Η περιπλάνηση στη ζωγραφική του Γιάννη Στεφανάκι

Η περιπλάνηση στη ζωγραφική του Γιάννη ΣτεφανάκιΕν αρχή οι εικόνες της πόλης. Το σύννεφο παίζει κυρίαρχο ρόλο στα θέματα του ζωγράφου. Το σύννεφο είναι και αετός και τραβάει τον πίνακα προς τον ουρανό. Στον ουρανό όπου αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα. Λάδια, ακρυλικά και μικτές τεχνικές είναι τα υλικά του. Χρώματα: Πορτοκαλί, το μπλε και μίξη πολλών χρωμάτων. Οι ιώδεις, αποχρώσεις επικρατούν. Και πολλές φορές το ωραίο μπλε φωτίζει το θέμα. Σαν να κοιτάζει ένα παιδί από χαραμάδα τον κόσμο και τα θαύματά του. Υπάρχουν νύκτες και πρωινά και τα ενδιάμεσα τους. Και μια συνεχής φυγή. Ας πούμε στο όνειρο που είναι η άλλη πλευρά της ζωής. Πολλές φορές το σύννεφο μπαίνει στο δωμάτιο μαζί με το φεγγάρι και τα χρώματα. Υπάρχουν στιγμές στη ζωγραφική του Γιάννη Στεφανάκι, όπου η ζωγραφική σμίγει με τη χαρακτική και παράγουν ένα εντυπωσιακό και σκληρό σε αποτύπωμα αποτέλεσμα. Να σημειώσω εδώ ότι η χαρακτική (είναι ακούραστος εργάτης της) δεν τον εγκαταλείπει ποτέ.

Εισχωρεί παντού με τις σκιές και το κοπίδι. Βλέπω όγκους σπιτιών και δέντρων. Βλέπω νοσταλγία. Βλέπω σκάλες που πάνε στο ουρανό. Στους τοίχους των σπιτιών βλέπω στίχους του Μιχάλη Κατσαρού και άλλων αναρχικών. Χαραγμένα λειτουργούν ήρεμα με τη ζωγραφική. Ένας σχοινοβάτης προσπαθεί να ισορροπήσει τον πόνο του πάνω από την πόλη. Και εκείνοι οι πίνακες με τις πεταλούδες, τα παιδιά τις σβούρες, τις μπάλες και τους χαρταετούς: σε ακρυλικά, μικτές τεχνικές και κολάζ. Όμως η ξυλογραφία είναι η χειρονομία του Γιάννη Στεφανάκι όταν σκάβει, όταν χαϊδεύει το ξύλο, το λινόλεουμ, την πέτρα. Δημιουργεί ανεπαίσθητες σκιές, υπέροχες φόρμες και γωνίες με μυστικά και δούλεμα θαυμάσιο με πολύ ανθρώπινο χέρι. Εκείνη η ξυλογραφία με την κιβωτό του, σε παραλλαγές πόσα ποιήματα περιέχει; Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι οι τίτλοι των έργων του Γιάννη Στεφανάκι είναι ποιήματα εν δυνάμει. Είναι αντικατοπτρισμός της ζωγραφικής του και της τεχνικής του.

Ο καλλιτέχνης με τη δουλειά του μας οδηγεί σε μια σκάλα που ακουμπά στον ουρανό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Ποιητής

Κείμενο από τον κατάλογο των εκδόσεων «Καστανιώτη» με αφορμή την έκθεση στην αίθουσα τέχνης ΕΚΦΡΑΣΗ τον Μάιο του 2008 και στη γκαλερί ΑΜΥΜΩΝΗ τον Ιανουάριο του 2009.

Leave a Reply